Mamma till William

Varför jag aldrig kommer att ge William välling.

Har velat skriva det här inlägget så länge men varken haft tid eller fått tummen ur. Ville dessutom inte bara slänga ur mig massa påståenden utan ge er konkret fakta. Så nu kör vi!

Precis som för de allra flesta i Sverige så började vi tänka på välling när William närmade sig 5-6 månader. Han verkade inte hålla sig mätt på ersättningen (slutade amma honom vid 2,5 månader) och sömnen började krångla. Det mest populära tipset av både vanligt folk och BVC var såklart välling. För det är ju så bra, så mättande. Sagt och gjort, vi köpte ett litet paket välling och testade en flaska med hälften välling hälften ersättning. Han hatade det och åt ingenting. Jag är en sådan människa som mer än gärna läser på om saker, hade väl kanske hört någon gång innan jag fick barn att välling är skit men det var ingenting som dök upp i huvudet då. Så varför jag satte mig och googlade dagen efter var helt enkelt för att hitta alternativ och läsa på om det. Då kommer jag, ganska snabbt, in på massa sidor om vällingens sanning. Jag blir såklart genast intresserad och läser på allt jag kan hitta. När jag hade läst färdigt är jag helt ärligt, så chockad att jag nästan gråter! Ångesten som kom i kroppen att jag tänkt ge det här till William, och tacksamheten över att han vägrade det.

De flesta vällingsorter innehåller ämnet Maltodextrin. Det är ett fyllnadsmedel som är en extremt snabb kolhydrat ur majs eller vetestärkelse. Det framställs genom en kemisk process till ett sött och smaklöst pulver. Och vad används det i? Chips, läsk, godis, gainers för intensiv träning OCH till sist, välling. Så jävla sjukt så jag vill spy. Det ger en kick, det är bara kolhydrater. Barnet får denna kicken och det uppfattas som att vällingen gör det glatt och får det att må bra. Maltodextrin påstås av flera kostrådgivare även vara beroendeframkallande och något som kan leda till sockerberoende i ung ålder. Det kan också skapa en tidig glutenintolerans. T.ex Sempers välling innehåller detta, Nestle har iallafall någon som inte gör det men det tar inte bort att det bara är kolhydrater som egentligen inte fyller någon funktion. Visste ni dessutom att det nästan bara är vi i Sverige som ger våra barn välling? Det finns knappt i andra länder. Det visste inte jag. Alltså är det absolut inte nödvändigt. Mat, mat är nödvändigt. Inte sån här skit.

Som pricken över i:et så är det dessutom höga halter tungmetaller i både välling och gröt som köps färdigt, enligt testfakta. ”För två år sedan slog svenska forskare larm om höga halter av bland annat arsenik, kadmium och bly i grötprodukter för barn. När Testfakta nu analyserar 14 olika gröt- och vällingsorter från svenska butikshyllor visar det sig att de giftiga ämnena finns kvar.– Några av produkterna har olämpligt höga halter, säger Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.” Visst, du måste äta minst tre portioner gröt när det gäller det ”värsta” märket för att komma upp i risk-halter, men allvarligt? För mig räcker det gott och väl att det ens finns. Sådant ska inte finnas i det vi ger till det käraste vi har. Så fort jag läste detta började jag göra egen havregröt till William, tyvärr har han aldrig varit förtjust i det så tillslut slutade han helt. Så nu får han risgröt, som jag måste köpa om jag inte ska stå timmar på morgonen och koka. Men jag köper iallafall ekologisk med så få tillsatser som möjligt. Det är verkligen superlätt att göra egen havregröt, och lika lätt att få smak på det som de färdiga paketen har. Man mixar grynen, kokar som man gör till sig själv och river ner lite frukt. Tar några få minuter.

Det som gjorde mig riktigt upprörd och ledsen var också att ökningen utav Diabetes hänger ihop med välling. Jag hittar inte just den sidan nu tyvärr, ska försöka kolla vidare och uppdatera isåfall. Diabetes har blivit en folksjukdom som ökat galet mycket sista åren. Tobias har typ 1-diabetes, så William är redan väldigt mycket i riskzonen. Aldrig någonsin att jag skulle öka på de oddsen. Det är ingen sjukdom att leka med. Missköter du det så kan du dö, helt enkelt. Man kan inte äta vad som helst, göra vad som helst. Man måste alltid tänka efter, alltid ha sprutor med sig. Fötter tar stryk, syn tar stryk, kroppen tar stryk vid misskötsel. Du kan inte bli frisk. Det är ingenting man borde ta lätt på. Det var ingenting jag tänkte speciellt mycket på innan jag träffade Tobias, men efter att ha sett och vetat hur han kämpat med detta sedan 3 års ålder så har jag läst på mer och lagt mer tid på det. Det är inte bara hans vardag, det är vår. Jag älskar Tobias gränslöst och han är inte sämre för att han är sjuk, men jag önskar för hans skull att han slapp det. För det är inte kul att se honom dålig, och veta att man inte kan hjälpa. Det är inte rättvist att han inte kan äta när och vad han vill som vi andra. Och detta önskar jag verkligen inte vår son. Så varför skulle jag ge honom något som kan bidra till detta, oavsett hur liten risken är?

Läste också att gluteintolerans nästan har dubblerats, och det hänger också ihop med välling. De gjorde något experiment (minns inte när det var, men har för mig att det var på 80-talet) att dubbla glutenmängden i välling- och grötprodukter vilket ledde till magsmärtor och celiaki om jag minns rätt. Vill inte säga för mycket om detta då jag inte har källan men det är iallafall värt att nämnas. Nu hittade jag länken, den finns längst ner!

Palmolja. För att få fram det skövlas mängder av regnskog. Detta finns i jättemycket som man inte tror.

En väldigt upprörande sak är BVC:s påtryckningar om välling. Men de får produkter utav Nestle och Semper och ska göra reklam för dem oavsett vad de tycker. Är det rätt? Jag fick med prover på välling på Williams 6-månaderskontroll som jag slängde i soporna så fort vi gick därifrån då jag inte orkade ta den diskussionen. När man säger att man inte ger sitt barn välling blir det ett jävla liv. Både av BVC och omgivningen. Om vi blev ifrågasatta utav våra nära när vi sa att vi inte tänker ge honom välling? Jotack. Men jag stod på mig, sa som det var och drog upp fakta. En del har förstått och andra bara ristat på huvudet. Jag skiter i vad folk tycker, välling är inte nödvändigt och jag tänker aldrig ge det till mina barn. Så stå på er. Hänvisa till fakta. Det är därför jag skriver det här inlägget, för alla gånger jag inte orkat dra hela förklaringen och ”övertyga” folk. Så hädanefter hänvisar jag hit. Sedan får alla ta sina egna beslut.

Vill också påpeka att jag tycker inte att man är en dålig förälder om man väljer att ge välling eller köpgröt till sitt barn. Vi gör alla vad vi kan! Och har man redan vant sina barn vid det innan man får veta detta är det allt utom lätt att vänja av. Men det kanske kan vara värt det. Jag tycker bara att man ska läsa på och sedan utefter det ta sitt beslut, bara man vet vad man väljer. Detta är ingen kritik mot er som ger era barn välling, utan bara ett inlägg som är menat att hjälpa. Jag är enbart tacksam att jag hittade alla länkar jag gjorde när jag googlade och fick kunskap om detta innan jag börjat att ge William det. Så det är det som är syftet med detta inlägget, ge kunskap och information. Som tyvärr BVC och företagen som gör detta döljer för oss. Efter detta har jag blivit mer noga med allt som vi stoppar i oss. Mer ekologiskt och läsa på om vardagliga saker man ”alltid ätit”. Kommentera och diskutera gärna i kommentarsfältet!

Här är länkarna som min fakta kommer ifrån, ta tid att läsa igenom detta och kommentera gärna om ni har fler länkar! 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=391197550988889&set=a.354741321301179.1073741828.354729937968984&type=1

http://www.testfakta.se/incoming/article85353.ece

http://www.lifezone.se/barn-2/den-skrmmande-sanningen-om-vlling/

http://www.ohlovely.se/2013/06/12/vaga-vagra-valling-vad-ar-det-vi-stoppar-i-barnen/

Här står det om både sambandet mellan diabetes och celiaki, väldigt läsvärt: http://www.amningshjalpen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=245:vaelling&catid=6&Itemid=23

http://fof.se/tidning/2008/8/den-stora-mjolchocken

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Gunilla Öreteg

  Mitt minsta barnbarn har aldrig fått välling, pulvergröt, färdig barnmat eller socker (under 2 års ålder). De har lagat egen ekologisk och vegetarisk mat. Pappan är läkare så det finns de läkare som har kunskap – men de är säkert väldigt få.

 2. Tali

  Hej!
  Tack för din text! Jag är nybliven mamma och hörde att välling är inte det bästa för barnet. Läste igenom och lärde mig mycket tack vare dig!

  Ha det fint!
  Tali

 3. cecilia

  Jag gör egen välling till vår son.
  130ml vatten/mjölk/soya/havredryck, 0,75msk majsmjöl, 0,75 msk bovete, 1 tsk nyponskalsmjöl (c-vitamin rikt), 1 klick smör. Blanda och vispa under uppvärmning, koka under omrörning i 1 min, blanda i 130 ml vatten/ mjölk/ soya/ havredryck.

  Jag har en färdigblandad burk med majsmjöl och bovete i en burk och tar 1,5 msk av det.

  Kanonbra och du kan välja vilka produkter du själv köper. Naturliga produkter utan tillsatser.

 4. Mammalola

  Oh vilket bra inlägg! Har länge varit skeptisk mot välling men inte haft någon direkt fakta att hänvisa till. Mitt äldsta barn fick det tidigt och levde sedan i princip på välling tills närmare tvåårsåldern. Mår rätt dåligt över det idag och är glad att andra barnet har totalvägrat.

 5. Louise

  Hej! Jag håller definitivt med dig, dock inte att om du vill göra egen välling/gröt så måste du stå vid spisen i timmar. Jag ger mitt barn hemlagad välling som tar 3 minuter! Ekologiskt skrädmjöl, vatten, ekologisk kallpressad kokosolja och svenskt osaltat smör. Alltså 4 väldigt hälsosamma ingredienser istället för 20 ingredienser som den fabrikstillverkade vällingen innehåller. Vill du ha det mer järnrikt så smula ner lite paltbröd. Det är väldigt lätt att göra och går väldigt fort!

 6. Sara

  Toppen att du inte tänker ge välling. Det kommer inte jag ge heller när vi slutar amma.

  Vill dock varna för risgröten, ris är det sädesslag som innehåller den högsta halten av arsenik, just därför att riset i sig lagrar det.
  http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Fortsatta-problem-med-vissa-tungmetaller-och-mineraler-i-barnmat/

  Hirsgröt är att föredra, gärna med aprikoser i så uppnår gröten samma järnvärde som berikad köpegröt. http://www.riktigbarnmat.se/grot-valling/

 7. Lotta

  Hej!
  Som många skrivit finns det farliga ämnen i all mat, så det är svårt att skydda sig. Dock har ingen av mina flickor fått välling, vi såg helt enkelt inte beemötande hovet då de åt så bra med vanlig mat, och vi ville inte skapa ett behov som inte fanns. Vi mötte aldrig något motstånd från bvc, de undrade om de fick välling och vi sa att de äter mat istället, och så var det bra med det. Däremot tandläkaren har sagt att de tycker det är bra att de inte äter välling, eftersom just välling i nappflaska har en tendens att ges i sängen efter tandborstning, vilket inte är så bra. Så vi har i princip bara fått positivt bemötande på vårt beslut att inte inkludera välling i barnens kost, och jag hoppas att du också möter de positiva sidorna snart. Kämpa för vad du tror på!
  (Mina flickor är idag 16 månader och 2½ år, och själv har jag både diabetes (typ 1) och glutenintolerans, även om jag aldrig ätit välling (de upptäckte det redan första gångerna jag introducerades för gluten, så det har inte påverkat).)

 8. Susanna i Oslo - Julkalender på bloggen!

  Det är helt sjukt och skrämmande att det ens är tillåtet att kunna ha i sånna ting i något som ska vara ”mat”, som våra barn och framtid ska växa sig upp på.

  Som jag skrev på FB gruppen så har inte Norge välling vad jag kan minnas och jag kör på hirsgröt som jag verkligen rekomenderar, ekologiskt och innehåller BRA saker och jätteenkelt att tillaga.

  Blir bara mer och mer skeptisk till matindustrin och numera så lagar jag så gott som alla man från grund här hemma. Dissar allt av socker och halv och hel fabrikat. Åkte själv på graviditetsdiabetes men har klarat mig fint nu efteråt och har nu blivit av med mitt sockerberoende så mår bättre än nånsin. Nu när jag är inne på det med socker och diabetes så kan jag ibland bli provocerad om hur sockerberoende vårt samhälle är idag nu när jag kan se allt med andra ögon.

  Sett diskussionen på FB sidan men jag tycker det var bra av dig att tipsa om det så får man därefter göra en avgöresle själv när det kommer till välling.

  Trevlig helg!

 9. MonSan

  Hej!
  Vi har oxå försökt att ge vår dotter välling då alla säger hur bra det är och att barnen sover bättre av det osv osv…
  Men hon håller hårt på sin ersättning och det kanske är lika bra vi är på nr 3 från babysemp fortfarande. Då det tyvärr är det enda som får henne till ro inför nattesömnen och vid sjukdom… Min dotter är 16mån. o helt ärligt folk kan tycka jag är galen som fortfarande ger henne ersättning. Men efter att ha läst detta så är jag glad att hon inte tog den j–la vällingen… SÅ kort o gott TACK!

 10. Sofia

  Oj hälften försvann….
  Allting är inte alls farligt! Är det värt att leva om man resonerar så? Visst det är mycket som är farligt OCH det ska vi akta oss för! Speciellt akta barnen! T ex. Socker, vetemjöl, bekämpningsmedel, konstgjord mat, kemiska tillsatser, plast etc. Det går att akta sig för detta!

  Jaså Mmm: välling i alla tider? Det var något nytt! Ingen välling gjord på raffinerat mjöl och tillsatser i varje fall!!
  Och diabetes är det ju jätte många barn som får idag, det är ju det som är så hemskt! Måste ju bero på något…

 11. Ina

  Men det finns 2 typer av diabetes, varav den ena kan man få i yngre åldrar om jag inte misstar mig.
  Och som du säger Mmm så är allt nuförtiden farligt, men om man har all fakta och kan förminska alla gifter osv för både sig själv och sitt barn, borde man inte göra det då om man har möjlighet? Jag beundrar människor som tar sig tid till att laga egen mat från grunden där man själv vet vad man har haft i!
  Människor har ätit mkt olika saker genom tiderna men det är inte förrän på senare år man i princip häller tillsatser och onödiga ämnen i maten som säljs. Och till vilken nytta? För att datumet inte ska vara så kort..?
  Tycker inte att det är något fel att informera andra människor om vad man själv vet!
  Bra skrivet Ida! Stå på dig och lyssna inte för mkt på vad andra säger! Majoriteten har inte alltid rätt!

 12. Mmm

  Mmm…
  Bästa för barnet e nog att svälta det. Eller inte skaffa alls.
  Allt e farligt… Och dessa skriverier för att få uppmärksamhet finns överallt.
  Välling har barn ätit i alla tider.
  Diabetes får man i högre ålder,

  1. idaatherese

   Du visar sådan okunskap att du inte ens är värd ett svar egentligen. Men det ska du få ändå. Det finns TVÅ typer av diabetes. Typ 1 och typ 2, också kallade barndiabetes & åldersdiabetes. Typ 1 kan du få redan som spädbarn, och typ 2 kan komma rätt tidigt den med faktiskt. Det är två helt skilda sorter. Typ 2 räcker ofta att behandla med tabletter och ändring av kost, medans typ 1 kräver insulin. Vid typ 1 har bukspottskörteln slutat fungera helt, vid typ 2 kan den fortfarande producera lite insulin ibland. Så, hoppas du blev klokare och tänker innan du talar nästa gång!

 13. Malin Westling

  Hej!
  Råkade se din blogg och vill gärna tipsa om att läsa om både maltodextrin, palmolja och tungmetaller i barnmat på Sempers hemsida. Här är en länk:
  http://www.semperbarnmat.se/information-fran-semper
  och
  http://www.semperbarnmat.se/fragor-svar/kvalitet-miljo

  Håller med dig om att barnmat helst inte ska innehålla tungmetaller alls, men tungmetaller är ett grundämne som finns i jorden och därmed i allt spannmål och i ris vi äter. Gränserna för hur mycket barnmat får innehålla är dock mycket striktare än för vanlig mat, eftersom det finns en särskild lagstiftning för barnmat. Vanlig havre och ris som vi köper i affären har inte samma strikta kontroll som barnmat och där är högre halter av tungmetaller tillåtna, även om du köper ekologiskt. Kan vara bra att veta om du väljer att koka egen gröt på havre och ris till William.

  Vänliga hälsningar
  Malin

stats